4
Lut
2015
2

Zrób sobie miso shiru

A może zrobisz miso-shiru? Japończycy jedzą miso codziennie. To prawdziwa bomba witaminowa. Zachęcam do jedzenia miso ze względu na bogactwo minerałów, witamin i białka. Jest idealna na przeziębienia, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm. Jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia w porównaniu do naszych rodzimych zup. Zajmuje to raptem 15 minut. A przede wszystkim jest pyszna! Zupę przyrządza się na bazie pasty miso i bulionu dashi. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach typu kuchnie świata. My kupujemy większe ilości na allegro.

Będziesz potrzebować:

– 2 duże łyżki jasnej pasty miso (mniej więcej, najlepiej sprawdzić jak słona jest pasta)

– płat glonów kombu

– garść glonów wakame

– 2 grzybki shitake (ewentualnie)

– kostkę tofu twardego

– dymkę (białą część)

– 3 łyżki dashi

PicMonkey Collage

Grzyby shitake namocz w gorącej wodzie, a wakame w zimnej. Kombu umyj, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Do garnka wlej 3/4 l wody i resztę wody z namoczonych grzybków. Wrzuć kombu, gotuj 5 min. Wyjmij kombu. Wrzuć dashi i pokrojone w kostkę tofu. Chwilę gotuj. Wrzuć pokrojoną dymkę (ile lubisz). Wyłącz gaz. Wrzuć wakame. Odlej kilka łyżek wody z miso i zmieszaj je z pastą miso. Jak woda będzie lekko gorąca wlej miso. Koniec. Można posypać do smaku szczypiorkiem. Ważnie by nie gotować już po wrzuceniu miso, żeby nie straciła wartościowych witamin i minerałów. Smacznego!

PicMonkey Collage 1IMG_2732

  • Filip Czajkowski

    hej. Fajne podroze 😉